Miljøagentene

natur

Ville fotografier: tips fra naturfotografen

Roger Brendhagen jobber med å ta bilder i naturen. Han har fotografert alt fra tigre og elefanter til ulv og bjørn. Han har sett brunbjørn, isbjørn, grizzlybjørn og svartbjørn. Og bjørnunger! Hvordan fikk Roger tatt dette bildet?

Publisert: 26. april 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

En bjørneunge titter fram mellom beina på moren. Fotografi.

Roger var nydusjet for å ikke lukte for mye. Bjørner har veldig nemlig veldig god luktesans, og kan lukte blod på 3000meters avstand! Foto: Roger Brendhagen.

Roger forteller at han tok bildet i Slovenia. Han så bjørn allerede første dagen, men bjørnungen kom først frem etter fire dager. Hver dag satt Roger i en kamuflert boks, fra klokka tre om ettermiddagen til klokka ni om kvelden.

Roger må være musestille når han tar slike bilder, og bevege seg ekstremt sakte for å ikke bli merket. Når han sitter sånn, kan han verken prompe, hoste eller le. Han forteller at det var vanskelig å holde latteren inne da han så bjørnungen leke rundt.

Hvorfor så forsiktig? Roger forteller at han ikke er redd for brunbjørn. Hvis bjørnen hadde merket han, ville den bare gått sin vei. Men om han hadde lagd lyd, måtte han kanskje ventet lenge på neste sjanse til å ta bilder!

Fotograf Roger Brendhagen står i naturen med sekk på ryggen og kikkert i hånda. Fotografi

Roger har jobbet som naturfotograf i 20 år og tar bilder av dyr over hele verden. Foto: Privat

Vil du prøve deg som naturfotograf? Her er Rogers beste tips:

  1. Det beste tipset jeg kan gi deg som naturfotograf er å ligge lavt. Da kommer du ned på samme nivå som motivet, og du holder deg skjult.

  2. Velg heller overskyete dager enn dager med sterk sol. Lyset er dessuten finest tidlig på morgenen.

  3. De fleste vet å kle seg for en regnværsdag. Tenk også på kamerautstyret ditt før du løper ut i regnet. En vanntett pose over kamera hjelper mye.

  4. Sett innstillingen på kamera til serieopptak. Da får du flere bilder per sekund – og sjansen er større for at du får et bedre resultat.

  5. Hold kameraet rett og stødig. Pass på at kameraet holdes rett, og at det ikke er noe foran linsen - for eksempel en finger eller en kamerastropp.

  6. Skal du fotografere dyr og fugler er det en fordel om du vet litt om dyrearten før du skal fotografere. Gå på biblioteket og lån en bok og les :)